Hartcyclus

 

 

Wat is de hartcyclus?

Dit is een reeks gebeurtenissen van het begin van de ene samentrekking van het hart tot de volgende. Het hart klopt ongeveer 60 tot 70 slagen per min. Als een hart 72 keer per minuut klopt dan duurt elke hartcyclus ongeveer 0,8 seconden. 

Tijdens de hartcyclus trekt het hart zich samen. Als het hart dit doet dan komt het bloed uit de kamers in de slagaders. Daarna is het hart even in ontspanning. Door die ontspanning kunnen de kamers zich weer met bloed vullen. De periode waar het hart samentrekt noemen we de systole en de periode van ontspanning noemen we diastole.

 

Passieve vullingsfase

Dit is de rustfase van het hele hart. De boezems en kamers zijn ontspannen. De bloeddruk is overal in het hart heel laag. Aan het einde van de hart rustfase zijn de boezems en de kamers gevuld met bloed. 

Actieve vullingsfase

Contraheren beide atria onder invloed van de impulsen uit de sinusknoop. Door de atriale systole worden de holle aders en de longaders dicht geknepen, waardoor het bloed in de goede richting naar de ventrikels geduwd wordt. 

Ventrikel systolische fase 

Als eerst ontspannen de beide boezems zich en worden de sinusprikkels via de AV-knoop, de bundeltakken en de purkinjevezels over de kamerwand verspreid. De kamers beginnen zich samen te trekken en het bloed in de kamers komt onder te staan. De AV-kleppen zijn dicht.